site logo

Kent Biography

Last updated: 02/23/2011 11:00:00 AM

Läs hela historien om ett av sveriges mest framgångsrika rockband genom tiderna!

1990
Jones & Giftet bildas. Medlemmar är Joakim Berg, Martin Sköld, Markus Mustonen, Sami Sirviö och Thomas Bergqvist (synth). Det började med att Jocke åkte till London och köpte två gitarrer, en till Sami och en till sig själv. Sami och Jocke hade ett band som repade på Balsta Musikslott som bestod utav 3 pers. Till tonerna av My Bloody Valentine bestämde Martin och Jocke att de skulle bilda ett band. Detta skedde på S:t Eskils cafeteria Grönan. Jocke och Martin möter en stupfull Markus utanför Restaurang Vildsvinet i Eskilstuna. På fyllan lovar han att gå med och spela trummor. Thomas Bergqvist, en kompis till Martin Sköld, fick hänga på och spela synth. Första spelningen var i Lindesberg i Västmanland. Den andra spelningen var på Knegoffs i Tuna...

1991
Jones & Giftet vinner den prestigefyllda tävlingen Cult 91 på Skylight i Eskilstuna. Magnus Nygren på EMI tände på Jones & Giftets demo och han fixade gig på Daily News & Universitetet. (Idag är Kent otroligt nöjda med att Magnus valde att steka dem.)

1992
Martin Roos spelar med Jones & Giftet för första gången på Cult 92. Strax därefter kickas Thomas Bergqvist och ersätts utav Martin Roos. 30 September bytte Jones & Giftet namn till Havsänglar. Därefter följde spelningar på Spaghetti Companiet!, Hannas Krog och Pet Sounds Bar.

1993
Martin Roos flyttar upp till Stockholm och snart följer resten med. Adam Berg (Jockes bror) kommer på nya namnet Kent. Kent tar på sig kostymer och Jocke hänger av sig gitarren och de börjar för första gången rocka! Kent spelar på Tanto, Hyndans Hörna och Kalmar Nation.

1994
Kent kämpar på. I mars görs en 10-låtars demo som spelas in under extremt enkla förhållanden i en 8-kanalsstudio i Nytorpsskolan vid Blåsut i Stockholm. Demon gavs till Peter Ejheden på Pet Sounds som då arbetade som bandbokare för en klubb (Pet Sounds Bar). I samma veva som han fick kasetten så slutade Peter på Pet Sounds och började på BMG. I april får Per Lindholm, A&R på RCA/BMG, för första gången höra Kent och tänder direkt. Den 26 juni skrivs Kents första skivkontrakt. Kent åker upp till Silence Studios i Koppom, Värmland, för att spela in debutalbumet.

1995
I februari kom den första singeln "När det blåser på månen". Den 15 mars ges Kents självbetitilade album ut. Kent var också ett av de tre banden som den sommaren gjorde den första Lollipopturnén (Brainpool, D.A.D) som avslutades på Lida Friluftsområde inför 10 000 pers. I september när Kent påbörjar arbetet med uppföljaren väljer Martin Roos att koncentrera sig på sitt jobb på Sony Music, han ersatts av Harri Mänty.

1996
På Grammisgalan 1996 fick Kent en välförtjänt Grammis för "Bästa Rockgrupp". De vann också Nöjesguidens pris för bästa band. Exakt ett år efter debuten släpptes det andra albumet "Verkligen" som toppade den svenska försäljningslistan i flera veckor. Under våren och sommaren gjorde Kent en massiv och bejublad turné.

1997
Vid Grammisgalan fick Kent två välförtjänta Grammisar. De vann även en Rockbjörn för bästa band. De påbörjar arbetet med sitt tredje album. Den 15 maj börjar Kent att produktionsrepa ute på Kvarnholmen med den nye producenten Zed. Den 12 juni åker Kent ner till Galaxy Studios, Mol i Belgien. De stannar där till den 7 juli. Den 28 juli påbörjas arbetet igen med pålägg i Studio Ljudhavet i Stockholm. Den 27 augusti går Kent in i Europa Studios för att slutföra de sista påläggen. Albumet mixades sen av Zed i Galaxy Studios i två veckor. Den 6 oktober släpptes den första singeln "Om du var här" som går direkt in på tredje plats på singellistan. Den 12 november släpps albumet "Isola" som säljer guld (50.000 ex) direkt. Bara en vecka senare går "Isola" in på albumlistans förstaplats. I december säljer "Om du var här" guld (15.000 ex).

1998
Den 5:e februari har "Isola" sålt Platina (80.000 ex). Den 16:e februari får Kent två Grammisar för "Bästa album" och "Bästa pop/rock grupp". En vecka senare vinner Kent inte mindre än tre Rockbjörnar i kategorierna "Bästa svenska CD", "Bästa svenska grupp" och "Pris för bästa insats i Sverige för svensk musik". "Isola" klättrar på listorna i resten av skandinavien och landar på plats 12 på den finska albumlistan. Den 28:e februari avslutas den tre månader långa skandinaviska turnén. Under turnén gjordes 50 utsålda spelningar i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

17 maj - 29 maj, Kent åker ut på sin första Europaturné som inkluderar Belgien, England, Holland, Tyskland och Danmark. I april släpps Isola på engelska i Europa. 6 juni - 14 augusti, sommarturné i Sverige, Danmark, Norge och Finland. 9 september - 10 oktober, Kent åker ut på sin andra Europaturné som inkluderar, England, Tyskland, Holland, Frankrike och Belgien. I september släpps Isola i USA och Kanada. I november gör Kent sin första trip till USA. Där gör de en hel del promotion och spelar i New York med Cardigans, gör en radioshow i West Virginia, Charleston och ett showcase på Virgin Megastore vid Union Square i New York. Under hösten spelar Kent in en låt för Amnestyprojektet "Längtan skala 3:1" med Magnus Frykberg som producent.

1999
21 jan - 30 jan, turné i UK. Den 31 januari drar Kent ut på sin första riktiga USA-turné tillsammans med Cardigans som avslutas i San Diego den 23 februari. 17 mars - 23 mars, turné med Cardigans i Norden. 7 april - 4 maj, turné med Papa Vegas i USA.

Under sommaren och hösten spelas uppföljaren till Isola in. Första singeln, "Musik non stop" släpps den 15 november i en begränsad upplaga (5.000 ex) och går direkt in som etta på Tracks. Albumet får titeln "Hagnesta Hill" efter det område i Eskilstuna där Kents första replokal låg. Den 6 december släpps Hagnesta Hill i Sverige.

"Hagnesta Hill" spelades in i Vasastan, på Södermalm, på Kungsholmen, i Puk-studion i Danmark och mixades i Bryssel och Paris.

2000
I slutet av januari startar Kent en nordisk vinterturné som tar publiken med storm. Premiären i Göteborg den 28 januari är helt utsåld och får lysande recensioner. Expressens Anders Nunstedt ger konserten 4 getingar och skriver: "Kents vinterturné 2000 kan bara stavas på ett sätt. Succé." 20 spelningar senare avslutas vinterturnén på ett lika utsålt Hovet i Stockholm.

Den 31 januari tilldelas Kent två stycken Rockbjörnar för sina insatser under 1999. "Årets svenska grupp" och "Årets svenska låt" (Musik non stop) är de kategorier som Kent vinner. Två veckor senare vinner Kent även en Grammis i kategorin "Årets pop/rock grupp". Det är tredje gången de vinner den Grammisen. Tidigare har Kent vunnit i samma kategori 1995 och 1997. Årets Grammis var deras femte totalt.

Den 8 mars släpps "En himmelsk drog" som andra singel från Hagnesta Hill. Den går direkt in på Trackslistans andraplats och redan veckan efter så ligger den etta. "En himmelsk drog" stannar på Trackslistan i hela tio veckor.

I samband med releasen av den engelska versionen av "Hagnesta Hill" i slutet av april åker Kent ut i europa och gör 25 spelningar under april-juni. Europaresan avslutas på Roskildefestivalens största scen där Kent gör en bejublad konsert inför tiotusentals fans från hela europa.

I mitten av juli är det åter dags för Kent att ge sig ut på de svenska vägarna. Denna gång som huvudakt på Kalasturnén. Den 14 juli når Kalasturnén Eskilstuna och Kent gör en fantastisk spelning på hemmaplan. Och det är verkligen hemmaplan eftersom spelningen äger rum på Isstadion i anslutning till området Hagnestahill (som skrivs just så även om skivan heter Hagnesta Hill).

Under augusti och september gör Kent återigen en del spelningar ute i Europa. Bland annat på festivalerna i Reading och Leeds.

Den 29 november släpps det enormt efterlängtade samlingsalbumet med Kents b-sidor. Det är ett dubbelalbum som innehåller 25 låtar, varav två är helt nya, och ca 100 minuter musik. Den 22 november 2000 släpps en singel från albumet. Det är den helt nya låten "Chans" som är producerad av Nåid (Martin Landquist) som når skivdiskarna. Den andra nya låten på skivan heter "Spökstad". Två gamla låtar har gjorts om i nya versioner till detta album. Det är "Rödljus" och "En helt ny karriär" som fått sig en uppiffning av Nåid. Originalversionerna finns också med på albumet.

2001
Kent inleder det nya året med en efterlängtad och välbehövlig semester. Under våren börjar rykten gå om att Kent ska spela på Hultsfredsfestivalen och den 17 april bekräftas det att Kent gör en enda exklusiv spelning under sommaren. Självklart som huvudattraktion på Hultsfreds största scen.

Den 19 maj har Mathias Engstrands och Per Sinding Larsens Kentdokumentär "Så nära får ingen gå - ett år med Kent" premiär i SVT.

Den 23 september gör Kent en specialspelning i Globen i Stockholm. Det är Carlsberg som hyrt in Kent, Roxette och The Ark till sin stora firmafest.

Den 3 oktober beger sig Kent ner till Köpenhamn för att påbörja inspelningen av den nya skivan. Under tiden i studion svarar Kent på fansens frågor via hemsidan och till slut blev det hela 1123 besvarade frågor. Imponerande!

På luciadagen den 13 december blir det klart att Kent åker på Kalasturne under sommaren 2002 tillsammans med Thåström och Varanteatern.

2002
Inspelningen av nya skivan fortsätter i Stockholm. Den 14 februari kommer det första materialet från skivan. Första singeln "Dom andra" premiärspelas (playback) under den direktsända Grammisgalan i Globen.

Thanks to AnlY for submitting the biography.